top of page
  • hanacekduchovno

Čas v manželství

Dobrý večer! Vítám Vás u prvních on-line pátečních večerů. Dnešním hlavním tématem, kterému se budeme věnovat je: Čas v manželství.


Čas je něco, čeho má každý dost a přitom málo. Část života strávíme v práci, spánkem či péčí o děti. Otázkou dneška je: Kolik času vlastně strávíme s naším protějškem? Proto ještě než začneme, se zamyslete kolik času trávíte s Vaším parterem nebo partnerkou. Nemyslím tím čas strávený úklidem nebo péčí o děti. Myslím čistě čas, kdy se jeden plně věnujete druhému. A každý z Vás si odpovězte po pravdě... Asi zjišťujete, že ho není tolik kolik jste si mysleli nebo chcete. Přitom čas strávený s tím druhým je důležitý základ vztahu. Bez trávení společného času nejsme schopni přijít k druhému a žít s ním jako na začátku po svatbě. Stává se to čím dál tím obtížnější a náročnější, protože ubývá "zamilovanosti", která Váš vztah poháněla dopředu. Někdy tak získáme pocit, že toho druhého ani vlastně neznáme.


Pokud spolu jako partneři nebudete znovu naplno žít, začne to drhnout. Nebudeme vědět co trápí toho druhého. Nebudeme mu schopni pomoci a začneme se plácat ve zdvořilostních frázích jako: Mám tě rád. Jak se ti daří? Co dneska v práci? Co děti ve škole? Nebudete si mít o čem povídat. Partnerský život má být hlubokým vztahem ve, kterém se plně odevzdáme tomu druhému. Budeme ho mít rádi, milovat ho a ctít. Nezáleží na jeho materiálním zajištění, společenském postavení nebo práci. Vzali jste se, protože jste se chtěli vzít. Vzpomeňte si na to, co se nám na tom nebo té druhé líbilo. Proč jsem si ji vzal? Vzpomeňte si na den Vaši svatby. Na radost a štěstí, které bylo všude kolem.


Pokud máte problémy s tím, že se začíná manželství hroutit či prožíváte krizové období, při kterém pánové spí na gauči a dámy se přejídají čokoládou, tak vězte, že jediným účinným lékem je čas, který strávíte spolu. Všechno si vyříkáte a půjdete dál...Ve vztahu se nebojme prosit Boha o milosrdenství či pomoc. Nebojme se prosit o dary, abychom byli schopni zvládat naše povolání dobře a svědomitě.


Text: J. Hanáček / Ilustrační obrázek: Wallhere.com


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page