top of page
  • hanacekduchovno

"Svěcení" Velkého Špalíčku aneb tak končí naše komedie...

Vítejte! V Brně se nám slovy klasika, rozrostla ošklivý, nepěkná věc. Parta umělců a vyvrhelů se rozhodla "odsloužit mši svatou" a "požehnat" obchodní dům Velký Špalíček, který v únoru zakoupilo biskupství brněnské.


Co se tedy, ale přesně stalo? Skupina aktivistů se dne 13.6.2021, vypravila od kostela sv. Jakuba v Brně přes náměstí k obchodnímu domu kde po vstupu do vnitřních prostor postavila oltář a začala sloužit "bohoslužbu" během, které ji ven vyvedla ochranka. "Mše" potom pokračovala na prostranství před Velkým Špalíčkem. Na závěr celé akce byl dům "požehnán" studentem FaVU VUT, který byl převlečen za kněze. Následně po aktu "požehnání" se na náměstí podávalo víno v plastových kelímcích. To vše samozřejmě zařizovaly spoře oděné ženy, převlečené za jeptišky.


Hlavní otázkou tohoto incidentu je, zdali má Brno ještě vůbec nějakou soudnost. Nejedná se o první případ otevřeného vysmívání se církvi. Na této akci by nebylo až tak nic špatného, kdyby ovšem nebyla extrémním způsobem přetažená za vlasy. Jednání aktivistů je odporné, neuctivé a buranské...


No a jaký postoj má k tomu biskupství brněnské a děkan FaVU VUT, doc. MgA. Filip Cenek? V současné době na odpověď od biskupství stále čekáme, nicméně předpokládáme, že s akcí nesouhlasí. Děkan FaVU VUT se nám vyjádřil takto: "O akci slyším úplně poprvé od Vás. Nejedná se o akci pořádanou fakultou. Na fotkách se nacházejí různí lidé a studenti, skutečnost nejspíš odpovídá označení "feministicko-katoličtí aktivisté". K pozadí a motivaci akce nemám dostatečné informace." (21.6.2021)


Kde je tedy pravda? Těžko říct. Každopádně to, že nebyla akce v pořádku je na první pohled zřejmé. Osoba hrající kněze a její asistent na sobě neměli respirátor v obchodním centru, což je samo o sobě hrubé porušení nařízení MZČR. O dalším průběhu Vás budeme samozřejmě informovat...


Text: J. Hanáček / Obrázek: ČTK


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page