top of page
  • hanacekduchovno

Nevěra <3

Dobrý večer! Vítám Vás u druhých on-line pátečních večerů. Tématem, které dnes budeme probírat je Věrnost!


Slovo věrnost pochází z latinského: verus - tedy opravdový nebo pravý. Znamená dlouhodobost a pevnost určitého vztahu. Krásným příkladem nám může být manželská nebo řeholní věrnost. Případné porušení této cnosti může být bráno jako zrada.


V manželství se můžeme často setkat s nevěrou. Ta také zapříčiňuje mnohé rozchody a hádky, které mezi partnery vniknou. Hlavní otázka je: Jak se s nevěrou vyrovnat? Tuto otázku si pokládá mnoho podvedených. Tím úplně nejkřesťanštějším prvkem vyrovnání je smíření a odpuštění. O tom se lépe mluví, ale hůře se činí. Přece jenom když Vás zklame někdo koho opravdově a vroucně milujete tak není jednoduché odpustit a jít dál.


Za cizoložství, jak se dříve nazýval tento čin, se kamenovalo. Vždy byla chyba na ženě, která údajně mohla za mužovo selhání. Je, to ale opravdu tak? Je chyba pouze na ženě? Ježíš sám zachránil cizoložnici před tímto trestem. Připomíná nám tím naší hříšnost a naše chyby, kterých se dopouštíme každý den. Můžeme zde také vidět, že tou špatnou není pouze žena, ale často i muž, který někdy může nést hlavní podíl na tomto činu.


Bůh miluje hříšníka a nenávidí hřích. Proto je usmíření se s partnerem, který nás podváděl důležité. I když to v danou chvíli není jednoduché, prosme Pána, aby nám pomohl odpustit a zhojil naše hluboké rány. Obnovení vztahu bude trvat dlouho, ale často stojí za to. Zkusme proto myslet "božsky" a vzpomeňme na naše vlastní viny dřív než hodíme kamenem.


Text: Jan Hanáček / Ilustrační obrázek: Wallhere.com


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page