top of page
  • hanacekduchovno

Nemoc v manželství

Dobrý večer! Vítám Vás u třetích on-line pátečních večerů. Tématem, které dnes budeme probírat je: Nemoc v manželství.


Jak asi každý ví, tak člověka v průběhu života trápí různé problémy, neduhy a nemoci, které ho více či méně ovlivňují. V manželství se můžeme poměrně často setkat s rozvody z důvodů vážné nemoci. Ať to člověk chce nebo nechce přiznat, tak je nerad s někým kdo nemůže ven, protože mu je špatně. Kdo nemůže na kolo, protože ho něco bolí. Kdo nemůže na romantickou večeři, protože je po operaci. Zdravotní problémy a komplikace nás tak často nutí změnit plány, které máme připravené a těšíme se na ně. Když mám rýmu, tak pár dní Vám není úplně nejlépe a odložíte ty kola na příště, ale když se léčíte třeba s rakovinou, tak je to týden, týden, měsíc, půl roku, příští léto... A pak si jenom říkáme: "Je to vůbec vůči mě fér? To mám být s ní/m zavřený doma, protože je nemocný/á?"


Najednou už není možné téměř nic dělat a je potřeba se postarat naplno o partnera, děti, dům, práci a spoustu dalších věcí. Často se proto satane, že tlak na toho zdravého je už příliš velký a neunese ho. Někteří se vzdají hned na začátku a sotva Vám řeknou diagnózu si doma zabalí svých pět švestek a zbytek už vyřeší rozvodový právník. Naštěstí jsou, ale i šťastné případy toho, kdy ten jeden s druhým vydrží všechny dlouhá příkoří, až do konce. Tam, kde na ně čeká opravdová radost a štěstí z toho, že to společně zvládli.


Jak se má tedy člověk zachovat, když jeho drahá polovička vážně onemocní? Jakousi inspirací by nám měl být v tomto případě poslední příběh. Je to bezpochyby cesta nelehká a dlouhá. Zároveň je to, ale cesta posilující náš společný vztah. Vzpomeňte si na to co jste slibovali tomu druhému, když jste si ho brali: "Já (.....) odevzdávám se tobě (.....) a přijímám tě za manžela(ku). Slibuji, že ti zachovám lásku, úctu a věrnost, že tě nikdy neopustím a že s tebou ponesu všechno dobré i zlé až do smrti. K tomu ať mi pomáhá Bůh." (Svatební obřady, 2016)


Proto vždy, když Vám bude v manželství úzko a budete chtít odejít nebo to ukončit, vzpomeňte na tento slib, který jste si slíbili před Bohem. Vzpomeňte na vše dobré, co jste spolu s partnerem zažili a nesnažte se v nesnázi utíkat od toho kdo Vás miluje a kdo na Vás spoléhá. Nemoc není správné brát jako překážku, ale jako zkoušku, která nás spojí a posílí... K tomu ať Vám dopomáhá Bůh.


Text: Jan Hanáček / Foto: DP


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page