top of page
  • hanacekduchovno

Jak na dokonalé Vánoce bez dárků a plastického chirurga?

Je to tady! Nastává adventní období. Čas, kdy jsme vystresovaní, stojíme ve frontách u pokladen, ve frontách na očkování, ve frontách na testy a veškerý volný čas věnujeme přípravě “dokonalých“ Vánoc. Jediné, na co se nestojí fronta, je zpověď. A nejen o tom dnešní zamyšlení bude.


Na Vánoce musí být umytá okna, vyleštěné rodinné stříbro, uklizeno a každý kout musí dostat potřebnou péči. A jak je na tom naše duše? Připravuje se oslavovat příchod svého spasitele? Dlí v modlitbách a rozjímáních? Nenechá se vyrušovat povrchními a světskými starostmi? Nebo se pro nás Vánoce staly svátkem konzumu, stresu a závodu?


Když jde člověk na důležitou schůzku, tak se na ni pečlivě připraví. Vezme si nejlepší šaty, umyje se a vyrazí na cestu. Když má ke mně přijít host, tak se obleknu, umyji a připravím svůj dům na jeho příchod. Advent je tou dobou, která má být dobou pečlivých příprav. Nemáme se honit za nesmysly, ale soustředit se na to podstatné, na příchod Krista. Mnozí mohou namítat, že panna Maria nebyla dostatečně připravená na příchod syna Božího. Nenachystala mu postel, neměla teplou vodu, natož pořádnou střechu nad hlavou. Maria nebyla připravená po stránce hmotné, ale po stránce duchovní. Když řekla své slavné „FIAT“, tak řekla svůj souhlas a potvrdila tak Boží nabídku. Když souhlasila, plně se spolehla na Boha, ne na materiální zajištění. Nedostala ji na základě potvrzení příjmu, prohlídce u psychologa a zaplacené životní pojistce. Tuto nabídku by nedostala, kdyby nebyla hodna.


Na Facebooku se sousedka chlubí fotkami, koupeného cukroví, o kterém tvrdí, že ho pekla sama. Kamarád ukazuje dárky, co nakoupil rodině, která ho celý rok nezajímá. Kolegyně neopomene na Instagram sdílet fotku ze zdobení stromečku s maminkou, která je z loňska, protože letos neměla čas ji navštívit. Reklama a faleš sociálních sítí nám dnes říkají, že když koupíš toto, tamto a stihneš udělat tohle, tak získáš dokonalé Vánoce. Jak, ale mohou být dokonalé, když chybí ta hlavní podstata. Jak může být restaurace dokonalá bez jídla? Jaká je sůl bez chuti? Podstata Vánoc je jinde než u mamonu, jehož nabídka nám každý den chodí do schránky, visí na protějším domě nebo stojí vedle kostela. Zamysleme se nad tím co skutečně potřebujeme a děkujme za to co máme. Děkujme za rodinu, přátele a nezasloužené Boží dary, které jsme nedostali na základě písemné žádosti, podané do 14 - ti dnů od data zveřejnění.


Opusťme tak vše, co nás vzdaluje od Pána a soustřeďme se na to podstatné. Nenechme se ovlivňovat svody zla, které baží po naši zkáze, jako supi letící nad mršinou.


Text: Jan Hanáček / Obrázek: Wallhere


Pokud se Vám článek líbil, budeme rádi za sdílení mezi přátele či známé a smysluplnou diskuzi v komentářích 🙂


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page